Plek 4 – Het groot dikkopje

Dagvlinders spreken tot de verbeelding. Met hun opvallende kleuren en vrolijke gefladder toveren ze een lach op je gezicht. De dagpauwoog, atalanta en koolwitje kent iedereen wel. Ook bij het icarusblauwtje of oranjetipje wordt nog wel eens een knikje van herkenning gegeven. Het groot dikkopje echter is de kleine onbekende.

Foto: Floris Brekelmans

Kritische vlinder

Het groot dikkopje en andere graslandvlinders zijn nogal kritisch. Zo moet er tijdens de vliegperiode voldoende aanbod van bloemen zijn, waar de vlinders nectar drinken. Tevens moeten de waardplanten aanwezig zijn, de voedselplanten voor de rups. Voor het groot dikkopje zijn dat grassen.

Tot slot moet in het gebied de hele levenscycylus kunnen worden voltooid. Van ei naar rups naar pop naar vlinder. Daar hebben wij dan weer een belangrijk rol in. Door soms wat minder te maaien of plukjes te laten overstaan, zorgen we ervoor dat het groot dikkopje zijn metamorfose kan voltooien.

Het Lunettenpark: de onontdekte groene parel van Utrecht, op steenworp afstand van het centrum. Hier komen ongerepte natuur en militair erfgoed samen en beleef je elke keer weer iets nieuws.