Natuurlijk verrassend

Op een steenworp afstand van het centrum sta je midden in de natuur! Aan deze stadsrand ontvouwt zich een bijzonder gebied, waar natuur en militair erfgoed samen zorgen voor een unieke beleving.

Na lang zwerven heeft de Rijn hier een vruchtbaar rivierenlandschap achtergelaten, waar door de bewoners graan, groente en fruit werden verbouwd. Dit gebied is dan ook eeuwenlang onmisbaar geweest voor de landbouw, om de alsmaar groeiende bevolking van Utrecht van voedsel te voorzien. Nu en in de toekomst wordt deze traditie op kleine en lokale schaal voortgezet, in de vorm van moestuinen en stadslandbouw.

In de voetsporen

De rivier is beteugeld en heeft zijn wilde en vormende kracht verloren. Maar in de nog aanwezige variatie aan planten en dieren schuilt de rijkdom van het bijzondere verleden. Deze rijkdom wordt versterkt door nieuwe natuur te ontwikkelen en de Oud Wulverbroekerwetering als oude Rijnloop weer ruimte te geven. En de Kromme Rijn, van oudsher één van de belangrijkste transportaders van Utrecht, biedt nog altijd de unieke gelegenheid de stad per boot en te voet via het jaagpad te bereiken of juist de natuur in te trekken. In de voetsporen van eeuwen aan voorgangers.

Woeste natuur

Laat je verrassen door het samenspel tussen de natuur en de forten, die als stenen wachters uit het water oprijzen: dit is het thuis van de ijsvogel, bijzondere en zeldzame wilde bijen, vleermuizen en talrijke bloemen en planten. Doordat de forten lange tijd in ruste waren, heeft de natuur op en om de forten volop kans gehad om ongestoord te verwilderen. De natuur op en rond de Vier Lunetten heeft lang verstopt gelegen, maar is er klaar voor om opnieuw ontdekt en gekoesterd te worden. Neem de kano of SUP of ontdek schaatsend de fortgrachten en beleef de ruige natuur bij de forten, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Het Lunettenpark: de onontdekte groene parel van Utrecht, op steenworp afstand van het centrum. Hier komen ongerepte natuur en militair erfgoed samen en beleef je elke keer weer iets nieuws.