Parkverhalen

Het Lunettenpark zit vol verhalen! Bekijk hieronder de videoreeks en laat je inspireren door dit bruisende park vol stadslandbouw, ondernemerschap en geschiedenis.

Op pad met stadsecoloog Floris Brekelmans

Wist je bijvoorbeeld dat er hele bijzonder flora en fauna op de Vier Lunetten te vinden zijn, juist omdat de natuur een lange tijd heeft kunnen verwilderen? Floris Brekelmans, stadsecoloog van de gemeente Utrecht, vertelt je in onderstaande video alles over deze bijzondere natuur en neemt je mee de forten op!

Ontdek de fantastische stadslandbouw!

Het gebied van het Lunettenpark is eeuwenlang onmisbaar geweest voor de landbouw, om de alsmaar groeiende bevolking van Utrecht van voedsel te voorzien. Nu en in de toekomst wordt deze traditie op kleine en lokale schaal voortgezet, in de vorm van moestuinen en stadslandbouw. Maak in dit filmpje kennis met twee fantastische stadslandbouwinitiatieven: Koningshof en Stadsjochies!

De creatieve ondernemers op Lunet I

Het Lunettenpark bruist: mede dankzij de creatieve ondernemers op Lunet I. Initiatiefnemers Elsa van BUI en Maarten van Grounded vertellen je alles over de reuring die zij creëren door middel van optredens, exposities, evenementen, (voedsel)markten en workshops. Via de agenda kun je de toekomstige evenementen in de gaten houden. Kom je binnenkort ook langs?

Historische verhalen met de erfgoedspecialist

Edsard Kylstra, erfgoedspecialist bij de Gemeente Utrecht, neemt je mee in de geschiedenis van het Lunettenpark. Waarom liggen de Lunetten eigenlijk op deze plek? En hoe functioneerden deze verdedigingswerken als de vijand dichtbij kwam? En welke andere vernuftige verdedigingsmechanismes zijn verder nog te vinden in het gebied? Bekijk het filmpje en kom alles te weten over deze bijzondere geschiedenis!

Anekdotes

De nacht in met de kano

‘Een fantastische herinnering aan dit gebied is het nachtelijk kanoën in de zomer. De stilte van het gebied en de mysterieuze natuur die aan én over het water beleefbaar was maakte dit altijd een prachtige ervaring. Leuk dat nu ook de verbinding met het water vanuit Lunet I onder de Koningsweg door naar Lunet II gemaakt wordt!’ – bewoner Lunettenpark

Ravotten in de natuur

‘Vroeger hebben mijn vrienden en ik in dit gebied regelmatig hutten gebouwd en een kampvuur gestookt in dit toen nog vrij onbekende gebied van Utrecht. Heerlijke avonden samen ravotten in de natuur: daar heb ik de beste herinneringen aan.’ – bewoner Utrecht

Het Lunettenpark: de onontdekte groene parel van Utrecht, op steenworp afstand van het centrum. Hier komen ongerepte natuur en militair erfgoed samen en beleef je elke keer weer iets nieuws.