Fortenlandschap vol verhalen

Hier geldt: hoe meer je weet, hoe meer je ziet. Want in het Lunettenpark ligt een rijk verleden vol verhalen besloten. Kom ze ontdekken!

Van grensgebied in de Romeinse tijd tot verdedigingslinie dicht bij de stad; van agrarisch gebied tot groen sportlandschap aan de Utrechtse stadsrand… dit gebied is, net als de mensen hier, voortdurend in beweging. En die ontwikkeling laat zich lezen in het landschap, met als blikvanger natuurlijk de Vier Lunetten, een uniek complex binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat enorm bepalend is geweest voor de inrichting van het omringende gebied.

Voortdurend in beweging

Om de stad Utrecht, de hoger gelegen Houtense vlakte en haar toegangswegen te kunnen beschermen in oorlogstijd, werden in de 19de eeuw de Vier Lunetten gebouwd. Beleef hier hoe een ingenieus systeem van forten, sluizen, bruggen en aarden wallen zich door de jaren heen heeft ontwikkeld, om de vijand te kunnen blijven verrassen.

Verbindende schakel

Precies op de grens tussen stad en land, vormt deze zone al sinds lange tijd de verbindende schakel tussen de binnenstad, het sportlandschap van Maarschalkerweerd en de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Dit gebied is met zijn omgeving verbonden door fiets- en wandelpaden, een route naar gezonde mobiliteit.

Unesco Werelderfgoed

Als Unesco Werelderfgoed is de Nieuwe Hollandse Waterlinie een bijzondere plek om te recreëren. Hoewel de Vier Lunetten nooit een actieve functie hebben vervuld in oorlogstijd beschermen ze vandaag de dag tóch iets heel waardevols: een uniek stuk groen vol bijzondere planten en dieren op veelal onontdekte plekken. Het unieke gevoel van beschutting, maar ook van overzicht en ruimte blijft behouden, net als het kenmerkende water en weelderig groen. Van gesloten verdedigingswerk gaan we naar openbaar park: hier word je uitgenodigd om de verhalen te komen ontdekken. En om deel te nemen aan het volgende hoofdstuk, waarin de forten op een nieuwe manier gebruikt zullen worden.

Het Lunettenpark: de onontdekte groene parel van Utrecht, op steenworp afstand van het centrum. Hier komen ongerepte natuur en militair erfgoed samen en beleef je elke keer weer iets nieuws.