Plek 2 – de grootoorvleermuis

Vleermuizen zijn insecteneters. Om insecten te localiseren en vangen gebruiken ze echolocatie, een soort sonar. Daarmee vormen vleermuizen in het donker een 3D-beeld van hun omgeving. De gewone grootoorvleermuis heeft een zachte sonar en daarom heel grote oren. Hij kan er zelfs insecten mee vinden die over de bladeren van een boom lopen. De sonar kunnen wij mensen niet met het blote oor horen. Onderzoekers maken daarvoor gebruik van een batdetector. Daar zijn de meeste vleermuizen goed mee te vinden, maar de grootoor wordt door zijn zachte sonar vaak gemist.

Winterslaap in de kazemat

De in Utrecht levende vleermuizen verblijven overdag in gebouwen of boomholten. In de winter houden ze een winterslaap. De gewone grootoorvleermuis doet dat het liefst in vorstvrije ruimten met een stabiel binnenklimaat tussen 8 en 10 graden Celsius. De kazematten en groepsschuilplaatsen (‘bunkers’) op de lunetten zijn daarvoor ideaal. Sommige van deze objecten zijn exclusief voor vleermuizen ingericht.

Foto: Fleur van Vliet

Het Lunettenpark: de onontdekte groene parel van Utrecht, op steenworp afstand van het centrum. Hier komen ongerepte natuur en militair erfgoed samen en beleef je elke keer weer iets nieuws.