Programma Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september (10 tot 17 uur) was er van alles te beleven op het Lunettenpark! Er waren op de Vier Lunetten activiteiten voor jong en oud. Lees hieronder wat er allemaal te doen was.

Volgend jaar op 11 september 2023 is er weer een Open Monumentendag. 

Wandeling langs de Lunetten

Doe mee met de gratis rondleidingen door gidsen van Gilde Utrecht langs de Vier Lunetten. Groepen (tot 12 personen) vertrekken van Lunet I en lopen in een uur via Lunet II en Lunet III naar Lunet IV; en andersom. Van tevoren aanmelden is niet nodig. Belangstellenden kunnen zich 5 minuten voordat de rondleiding start melden op het startpunt van de rondleiding naar keuze (Lunet I of Lunet IV) bij het bord van Gilde Utrecht.

Starttijden vanaf Lunet I naar Lunet IV
10.30, 12.30 en 14.00 uur

Vanaf Lunet IV naar Lunet I
12.00, 14.00 en 15.30 uur

Lunet I: Forten vol verhalen

Grounded, Local2local en BUI en Ludens organiseren rondleidingen en belevingstochten waar de verhalen van het gebruik van de forten en de atoombunker door de tijd heen via kunst, muziek en cultuur worden verteld.

Verder te beleven: 

  • Mini-workshop zelfredzaamheid (dagelijkse weestand, vergeten groenten in de tuin en keuken, yoga)
  • Foodtruck met onder andere vergeten groente 
  • Kledingruil
  • Schminken voor kinderen: ‘Natuurlijke’ gezichtjes

Lunet II: Natuurlijk verrassend

Doorlopend programma van 10.00-17.00 uur

Het levende fort (beleefroute vol verbeelding en verhalen)
Ervaar het verhaal over het bijzondere samenspel tussen het militair erfgoed met de natuur. Je wordt langs enkele bijzondere plekjes geleid en geattendeerd op de schoonheid van deze natuurparel in de stad met het bijbehorende ‘leven’.

Koffiebar van Babescoffee
Haal hier een fantastische kop koffie of thee voor tijdens de struinroute.

Stille kraam (georganiseerd door Grounded)
Vul je picknickmand, zolang de voorraad strekt, met wat lokale producten, klim op het fort en geniet en relax op een mooi natuurlijk plekje.

Fortborduren op de natuur
Kom helemaal tot rust tijdens deze workshop van textielkunstenaar Esther Vijftigschild kunstenaars Nikki en Hanna Hermans. Haal directe inspiratie van bloemen en planten op het fort en zet dit om in een klein kunstzinnig borduurwerkje.  

Lunet III: Fort van de kids

Het fort van de kids
Kom het fortterrein bezichtigen tussen 10.00-17.00. Er is allerlei levendigheid op het fort met buitenactiviteiten van Scouting Salwega. Vrijwilligers geven toelichting over het fort en hoe kinderen van deze bijzondere omgeving genieten.

Herstel van de forten
Loop met de aannemers via de bouwingang en bouwbrug over de steigers langs de gewelven van de kazematten. Een unieke kans om deze bogen en kazematten van dichtbij te bekijken, voordat de wal weer dicht wordt gemaakt!

Lunet IV: Smaak van Lunet

De smaak van de Lunet
Hier kun je tijdens alle activiteiten heerlijk landen met een kopje koffie en wat lekkers, een broodje of een drankje. Bezoek daarna het bijzondere fietsenreparatie atelier en maak je ommetje compleet met een wandeling over het fort. En speciaal vandaag zijn ook de Kazematten open voor bezichtiging.

TIP! En ben je toch in het Lunettenpark op 10 september? Bezoek dan ook de expo HOVENIERS LUNETTENPARK en hun voedselmarkt op Koningshof, Koningslaan 135A Utrecht, en ga lunchen bij de Stadjochies, Rijndijk 14 Utrecht

Het Lunettenpark: de onontdekte groene parel van Utrecht, op steenworp afstand van het centrum. Hier komen ongerepte natuur en militair erfgoed samen en beleef je elke keer weer iets nieuws.